Studiul a fost realizat de specialişti din cadrul National Institutes of Health, SUA, care au secvenţiat genomul speciilor de ciuperci microscopice de pe pielea adulţilor sănătoşi, pentru a putea descrie populaţiile fungice normale de pe piele.
Pielea corpului uman este un ecosistem complex, pe care trăiesc numeroase specii de microorganisme – ciuperci microscopice, bacterii, virusuri – care alcătuiesc, colectiv, microbiomul pielii. (În imaginile de mai jos, bacteriile apar colorate în roz, iar fungii în albastru-verzui; porţiuni din firele de păr apar colorate în galben.)
Infecţiile fungice – numite şi micoze – ale pielii afectează foarte mulţi oameni (29 de milioane numai în SUA), dar fungii pot fi dificil de cultivat în laborator, ceea ce îngreunează diagnosticul şi tratamentul micozelor, chiar şi în cazul celor mai comune, precum micozele care apar la nivelul degetelor de la picioare.
Cercetătorii au extins un studiu realizat recent de ei (asupra bacteriilor care trăiesc pe piele), concentrându-se de data aceasta asupra fungilor, cărora le-au secvenţiat genoamele. Rezultatele au fost prezentate în ediţia online a publicaţiei Nature.
Iată câteva dintre descoperiri:
Împreună cu descoperirile recente privind bacteriile care trăiesc pe piele, aceste noi rezultate oferă un tablou mai clar asupra diversităţii şi complexităţii uimitoare a microbiomului pielii umane.
Cunoscând mai bine aceste ecosisteme bacteriene şi fungice, specialiştii vor putea aborda mai eficient tratamentul unor boli de piele, inclusiv a unor afecţiuni asociate cu tratamentele împotriva cancerului.
Dar descoperile sunt importante chiar şi pentru viaţa de zi cu zi. În acest sens, este reprezentativă recomandarea făcută de Julie Segre, unul dintre autorii studiului: „Concluzia este că picioarele au o enormă diversitate fungică, aşa că purtaţi şlapi în vestiar dacă nu vreţi să vă amestecaţi propriii fungi cu fungii altora.”
Sursa: Science Daily